Biserica mare

Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”

– proiect în desfăşurare –

Poţi deveni şi tu unul dintre ctitorii ei, depunând în contul IBAN RO44RNCB0003037776510001,  deschis la BCR Alba Iulia, sau direcţionând 2% din impozitul pe salariu, prin completarea Formularului 230.

Persoanele juridice care doresc să sponsorizeze construcţia bisericii pot descărca de aici
Contractul de sponsorizare

Proiectul bisericii, în stilul românesc târziu, cu influențe bizantine, prevede forma de navă cu două abside laterale. Intrarea în biserică se face din partea de vest, printr-un pridvor bogat ornamentat cu sculptură în piatră. Înaltă de 47 m, biserica va avea o singură turlă pe naos. Cu deschiderea maximă la abside de 15 m și lungimea de 45 m, locașul este caracterizat de o monumentalitate aparte. Dacă partea interioară a zidului are 50-80 cm grosime, fiind realizată numai din cărămidă, partea exterioară de 20-45 cm este alcătuită dintr-o alternare de piatră-calcar și cărămidă klinker. Originalitatea bogatei decorațiuni exterioare este dată de această îmbinare a zidăriei de piatră cu cărămidă, în care sunt valorificate motive din arta populară românească, și mai ales de sculptura în piatră, a cărei temă principală este crucea. Alături de motivele tradiționale sunt puse în valoare și prelucrate într-un stil aparte și cele ale moștenirii bizantine: rozete, cruci, elemente florale etc. Proiectul propune un locaș de cult ce are ca primă utilitate slujirea liturgică, dar se dorește a fi și o realizare artistică deosebită, în armonie cu celelalte monumente culturale ale orașului Alba Iulia, contribuind astfel la înfrumusețarea acestui peisaj urban transilvănean.

Pentru a face faţă numărului tot mai mare de credincioşi ce frecventează mânăstirea, subsolul bisericii, funcţional încă din 2001, a fost amenajat temporar pentru slujire:

Etape ale construcţiei bisericii: